google.com, pub-6156506978681103, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Majčin dan
top of page
Search
  • Writer's pictureBim Bam BOOM

Majčin dan


Kako je nastao Majčin dan?!


Majčin dan je praznik u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, pa i Hrvatskoj, obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju.

U zapadnom svijetu uspostavljen je u 20. stoljeću. Majčin dan ima svoje korijene u engleskom i američkom pokretu žena. Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis 1865. godine organizirala je Mothers Day Meetings gdje su majke mogle razmjenjivati ideje o aktualnim pitanjima.


Kao osnivačica današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. godine u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. godine majke su u 45 država SAD slavile majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom.[1]

Nedugo nakon SAD-a, Majčin dan postao je praznik i u Engleskoj, zatim u Švicarskoj (1917.), Norveškoj (1918.), Švedskoj (1919.), Njemačkoj (1922.) i Austriji (1924.) a potom se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu.

Toga dana se majke i bake uglavnom darivaju cvijećem (bijeli i crveni karanfili su uglavnom zaboravljeni) te čestitkama i malim poklonima koje su izradila njihova djeca i unuci.



Pokloni za Majčin dan


Ima puno lijepih poklona koji se mogu kupiti, ali pokloni napravljeni malim rukicama od neprocjenjive su vrijednosti.


Donosimo vam neke od ideja:


-za većinu poklona vam je potrebno malo papira u boji, ljepilo, škare, a dječja mašta će učiniti ostalo (ovisno o dobi djeteta pomognite im pri rukovanju materijalima)



  1. Cvijeće za mamu






Ručica koja

poklanja cvijeće. Cvijet može biti nacrtan, možete osušiti i zalijepiti pravi cvijet, ili ga napraviti od kolaž papira, dugmića i sl. materijala. Nakon što ste izabrali svoj cvijet, dječju rukicu namažite temeperom te otisnite na papir. Nakon kratkog sušenja poklon je spreman. Na poleđini papira posvetite majci neke od predivnih stihova koje možete izabrati ovdje : Stihovi za majčin dan!



2. Vječna ruža


Napravite cvijet koji će vječno trajati. Izaberite boju, a možere ga i pošpricati omiljenim majčinim parfemom.

Prva i druga slika je za mlađu djecu, dok oni malo stariji mogu se pozabaviti napredijom origami tehnikom.





Spiralna ruža

Kako biste pomogli mlađoj djeci nacrtajte oblik puža na papiru (prikazno na slici2) kako bi mogli pratit linije škaricama te uz pomoć olovke zamotajte pair u ružu, na kraju učvrstite lijepilom. Za stabljiku možete koristit olovku, slamku ili ubrati grančicu kako bi izgedala što relanije.



Origami ruža


I za one malo starije. Odaberite A4 list papira i okušajte se u origami tehnici.


Upute:


1. Pripremljeni kvadratni papir napunite na pola. 2. Ponovno sklopite s desna na lijevo. 3. Proširite gornji kvadratić kako biste dobili trokut 4. Okrenite radni komad i prenesite kvadrat s desna na lijevo. 5. Izvedite korak 3. 6. Savijte kutove prema središnjoj liniji. 7. Savijte male trokute i otkopčajte ih natrag. 8. Proširite ih i napravite kvadrate. 9. Spustite gornje slobodne kuteve prema dolje. Ponovite postupak za svaki kvadrat. 10. Okrenite radni komad i ponovite korake 6-11. 11. Savijte gornji kut dolje. 12. Otvorite prazan prostor kako biste mu dali glasnoću. 13. Uzmite dva središnja ugla i otvorite ih, poravnavajući se u istoj ravnini. Okreni se. 14. Preklopite gornji trokut prema središnjoj liniji tako da bude okomit na kvadrat. 15. U gornjem kutu donjeg kvadrata, koji se nalazi desno, savijte se dijagonalno. 16. Okrenite rezultat svog rada za 180 stupnjeva i ponovite korake iz prethodnog odlomka. 17.Uzmi budućnost ruža i početi curl zidove oblikovati cvijet. 18. Pomoću čačkalice ili pincete savijte latice po volji.

Ako ste sve učinili ispravno, tada ćete imati vrlo lijepu ružu s jednog lista papira.




Ako vam se čini preteško probajte s video obješnjenjem: https://youtu.be/BATWfPjr3MI




Bilo da ste odabrali čestitku ili ružu uz njih uvijek ide jedna lijepa poruka za sve majke. Nemate li ideju sto napisati poslužite se našim primjerima:



Najljepše čestitke za Majčin dan:


Vidjela si me kako se smijem, kako plačem i uvijek si bila uz mene. Ne govorim to dovoljno često, ali hvala ti na svemu i volim te. Sretan ti majčin dan.


Hvala ti za moje sretno djetinjstvo i zagrljaje koje si pružala. Hvala ti za mir koji sam osjećala i sigurnost koju si mi davala. Hvala ti za sve! Sretan majčin dan!

Ti si anđeo koji me čuvao u teškim trenucima i koji mi je davao snage kad sam se osjećala slabom. Ti si najbolja mama na svijetu i želim da to znaš. Sretan majčin dan!


Koliko zvijezda ima na nebu, toliko poštovanja imam prema ženi koja me donijela na ovaj svijet. Čestitam ti majčin dan i želim da ti bude predivan.


Od svih majki na svijetu, drago mi je da si baš ti moja mama. Hvala ti što si uz mene baš svakog dana. Želim ti najljepši majčin dan ikada.


Za najbolju mamu koja je uvijek imala osmijeh za mene. Iako smo sada razdvojene šaljem ti veliki poljubac i još veći zagrljaj. Sretan majčin dan!


Za cijeli svijet ti si mama, a za svoju obitelj ti si cijeli svijet. Volim te majko i želim ti sve najbolje za majčin dan.


Draga mama, koliko god da imam godina, uvijek mi dobro dođe tvoj topli zagrljaj. Voli te tvoja kćer koja ti čestita majčin dan.


Mama, hvala ti što si mi sidro u ovom olujnom moru zvanom život. Volim te i ne znam kako bih uspjela sve ovo bez tebe. Želim ti najbolji majčin dan ikada.


Ti si jedna i jedina mama i uvijek ćeš imati posebno mjesto u mom srcu. Volim te mama.

Kažu da nije bitno što imamo u životu, već koga. U potpunosti se slažem i zahvaljujem ti što si dio mog života. Hvala ti na svemu i sretan majčin dan!


Majka je besmrtna ljubav, ljubav koja nema usporedbe, ona kojoj donosiš svoje nevolje i kojoj je uvijek stalo. Majke su sve to i još mnogo toga. Volim te i sretan Majčin dan.


Majko, za tebe cvijeće neka cvjeta, gdje god kreneš cvrkut ptica nek te prati, na tvom putu neka ti nitko ne zasmeta. Draga moja majko, anđele moj mili, uvijek mi sretna budi, a ljubav moja velika trajat će za tebe dovijeka.


Sve što sam sada i što se nadam da ću biti dugujem jednom posebnom anđelu u svom životu – svojoj majci. Majko, zahvalna sam ti što si me učinila osobom kakva jesam. Budi i dalje uz mene, a ja ću biti uz tebe. Sretan majčin dan!


Bog nije mogao biti svugdje pa je stvorio majke. Sretan majčin dan želi ti tvoje vječno zahvalno dijete. Hvala ti za sve radosne trenutke koje si donijela u moj život, što si bila uz mene i kad drugi nisu. Što si me branila i kad to nisam zaslužila. Volim te najviše na svijetu. Hvala ti na životu, na nježnosti, na zagrljajima i poljupcima i prijateljstvu. Hvala što si me naučila cijeniti prave ljudske vrijednosti i što si me učinila dobrim čovjekom. Neopisivo sam sretna što te imam, neopisivo te volim.


Majka je biće sazdano od ljubavi, a ja sam bila sretno dijete kojem si tu ljubav pružala. Bezbroj ti puta hvala na tome jer sada znam što je važno u životu i kako biti sretna na svom putu. Sretan majčin dan!


Najdraža majko, ne znam ima li sretnije osobe od mene kad te vidi kako raširiš ruke kad ti dođem. Još uvijek sam tvoje malo dijete i nikada neću odrasti u tvojim očima. Hvala ti što me štitiš i brineš o meni od prvog dana. Hvala ti što si baš moja mama.


Želim da znaš da je u mom srcu u vječnosti ispisano tvoje ime, a ljubav koju si mi dala čuvam u sebi i podijelit ću je sa svojom djecom tako da i oni osjete što je prava majčinska ljubav. Hvala ti na svemu mama i sve najbolje za Majčin dan.




Recent Posts

See All
bottom of page