google.com, pub-6156506978681103, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

Razvojne karakteristike djeteta
 

Kao razvoj razumijemo slijed promjena u osobinama, sposobnostima i ponašanju djeteta poradi kojih se ono mijenja te postaje sve veće, spretnije, sposob nije, društvenije, prilagodljivije itd. Na dijete se nekad gledalo kao na “čovjeka u malom”. Danas znamo da to nije tako i da se čovjek razvija i mijenja od začeća do smrti.

Poznavanje dječjeg razvoja (motoričkog, spoznajnog, socio-emocionalnog i dr.) temelj je dječje psihologije. Istraživači dječjeg razvoja upućuju nas koliko je važan redoslijed razvojnih stadija, ali i da svako dijete daje individualni pečat određenom razdoblju

Jednostavnije rečeno, najvažniji razlog zašto moramo poznavati karakteristike razvoja, redoslijed faza i značajke djeteta u svakoj fazi jest mogućnost stvaranja optimalnih uvjeta za razvoj u okolini djeteta. Kad govorimo o optimalnim uvjetima razvoja mislimo na sljedeće: Materijalni okoliš koji okružuje dijete (prostor, predmeti, igračke, mogućnost kretanja prostorom i baratanja predmetima, poticajni prizori, slike, zbivanja, zvukovi, glazba i govor odraslog). Socijalna okolina – nazočnost, dostupnost i reaktivnost odrasle osobe, tjelesni dodir, emocionalni odnosi odraslih u okolini djeteta, glasovna, verbalna i govorna komunikacija; društvo vršnjaka, igra s odraslima i vršnjacima; učenje posredovanjem iskustva (imenovanjem predmeta, pojava, objašnjenjima, opisivanjem, pričanjem priča, razvijanjem govora). U sljedećem tekstu prikazat ćemo razvojne karakteristike djetetova razvoja u njegovim najvažnijim i najočitijim vidovima te uvjete i poticanje istih:

  • tjelesni rasti razvoj

  • razvoj motorike

  • razvoj spoznaje

  • razvoj govora

  • emocionalni i socijalni razvoj

bottom of page