google.com, pub-6156506978681103, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

PJESMICE RUKAMA I POKRETOM 

 

Zašto pjesmice rukama i pokretom?

 

Osim povoljnog utjecaja glazbe i ritma pjesmice koje uključuju pokrete rukama i tijelom osiguravaju djetetu potpuni osjetilni doživljaj. Uključeni su vid, sluh, dodir, i pokret, a . Djeci su te pjesmice zabavne i ugodne.
Poznato je i stimulativno značenje funkcije ruke. Razina razvijenosti dječjeg govora ovisi o razini formiranosti finih pokreta prstiju ruku. Što su djetetovi prstići aktivniji, to se bolje ostvaruje njegov govorni i intelektualni razvoj. Pjesmice pokretom i rukama imaju povoljan utjecaj na razvoj govora, pamćenja (neke pojmove djeca s lakoćom pamte kroz pjesmice), sposobnost slušanja, koncentraciju, prostorno rasuđivanje, govorno i motoričko oponašanje, svijest o vlastitom tijelu i vlastitim motoričkim mogućnostima. One vrlo efikasno osiguravaju razvoj i održavanje pozitivnih emocionalnih stanja, socijalne odnose, pa čak i mišljenje, čitanje i razumijevanje pročitanog, i općenito na proces učenja.
Kada početi?
Ove igrice, kao prva ritmička i glazbena stimulacija djece su vrlo poticajne za budući razvoj govora. Može se početi vrlo rano. Presvlačenje pelena može biti prilika za blago milovanje, masiranje i razgibavanje prstića uz pjesmice. One mogu biti sastavni dio povoljne obiteljske atmosfere i olakšava rutinu sasvim male djece.
Odaberite nešto od ovih pjesmica i uživajte u igri i pjesmi s vašom djecom!

bottom of page